Kablo, iki kısımdan oluşan lastik, tel veya kâğıtlardır. Bu kısımlar, iletken kısım ve yalıtkan kısım olarak ayrılır.
İletken Kısım: Enerjinin iletilmesine yarayan tellerdir. Büyük oranda da bakır ve alüminyumdur.
Yalıtkan Kısım: İletkeni elektriksel olarak yalıtmaya yarayan maddedir. Çoğunlukla termo plastik yapıda lastikler veya kâğıtlardır. En saf tanımıyla kablo, elektrik ve elektronik alanlarda kullanılan, üzeri yalıtkan bir madde ile kaplanmış ve içine birden fazla metalik iletken yerleştirilmiş enerji akımı taşıyan üründür.
Kablo Hurdası Alanlar
Ankara‘da kablo hurdası alan yerler içerisinde tabii ki en tecrübelisi Şahinler Grup Metal bulunmaktadır.
Günümüz dünyasının en önemli kaynağı enerjidir. Enerjinin varlığı, aktarım ve iletilmesi ise kablolar vasıtasıyla mümkün olabilmektedir. Kablonun olmadığı enerjik ve iletişimsel bir alan yok denilebilir. Ev, işyeri, ofis ve birçok kurumda, otel ve sokaklarda yahut taşınabilen cihaz ve ulaşım araçlarında tüm bağlantı ve makinesel aktivitelerin sağlanabilmesi ancak kablolar vasıtasıyla mümkündür. Elektrik, ses, enerji ve diğer soyutsal kaynakların iletimi ancak kablolar ile yapılabilmektedir. Çok ilerleyen çağlarda kabloların kalkacağı yönünde fikirler ortaya atılsa da yaklaşık 70 – 80 yıl daha kablolar hayatımızın her alanında en önemli yeri tutacaklar.
Kablo Hurdası Fiyatı
Kablo hurdası kaç TL diye soruyorsanız doğru yerdesiniz. Kablo plastiği hurda fiyatı ve hurda kablo fiyatları bilgisine hurda fiyatları sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Güncel fiyatlara ulaşmak için tıklayınız.
Kablo Hurdaları, geri dönüşüm alanında büyük öneme sahiptir. İşlevi biten, iç maddelerinde hasar, dış kaplamasında yıpranma vb. kaynaklı işlevini yitiren birçok kablo zaman içinde ne yazık ki doğaya bırakılmaktadır. Gerek dış, gerek iç maddeleriyle çabucak da doğada yok olmamakta ve doğaya karışması da yüzyıllar alabilmektedir. Bu süreçte ise milyonlarca canlıya zarar verebilmekte ve ciddi bir madde, maden ve ürün israfı oluşmaktadır. Kablo hurdalarının geri dönüşüme kazandırılması için çevre, doğa ve insanlık için oldukça büyük önem teşkil eder. Her yıl İnşaat firmaları, otomobil firmaları, üretim fabrikaları vb. birçok kurum ve kuruluş, milyonlarca metre uzunluktaki kablo hurdalarını ayrıştırmadan öylece toprak altına veya belediye çöplüklerine bırakmaktadır. Vahşi bir depolama mantığı ile toprağa karışmasını beklemektedir. Aslında bu yöntemle de bu maddeler doğaya teslim edilmiş oluyor. Ancak bu süreç 100 yıla yakın süre almaktadır. Sonrasında ise yeniden işlenebilir hal alması çok uzun yıllar almaktadır. Kablo hurdalarının geri dönüşüme kazandırılması ise ek israfı ve mevcut maddenin yeniden kullanılmasını sağlar.
Kablo Hurdalarının Avantajları
İçerisinde bakır, alüminyum gibi birçok metalik madde bulundurduğu için bir nevi zengindirler. Ayrıca plastik de barındırmaktadırlar. Plastiğin şu aşamada pek geri dönüşümde fayda sağladığı söylenemez, zira petrol ürünü olduğu için saf petrol kullanımı daha avantajlı gelmektedir. Fakat enerji ve farklı alanlarda büyük fayda sağlamaktadır.
Kablo Hurda Çeşitleri
Çelikli Yeraltı Kablosu, Karışık Enerji Kablosu, Yeraltı Enerji Kablosu, Çelik zırh ve Çelik İçli Kablo, Fare Yemez Kablo.
Kablo ve kablo sektörü, aslında kendi başına bir sektör ve bilimsel araştırma alanıdır. Basite indirilemeyecek kadar karmaşık ve etkileyici bir teknoloji söz konusudur. Bu yüzden de kablo hurdaları da hem yapı, hem içerik, hem de içerdiği bakır sebebiyle oldukça değerlidir. Bakır vb. maddelerin elde edilmesinde en önemli kaynak kablo hurdalarıdır.