444 91 33
Sarı pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkli alaşıma verilen isimdir.

SARI HURDASI

Diğer bazı elementler ise kalay, kurşun, nikel, mangan, alüminyum, arsenik, demir, antimon ve fosfordur. Mangan içeren bazı pirinçlere ayrıca tunç da denilmektedir.

Sarı Hurda Nedir?

Tunç denilen madde aslında bakır-kalay karışımıdır. Pirinç, M.Ö. keşfedilmiş ve günümüze ulaşmıştır. Piyasada pirinç hurdası olarak nitelendirilen sarı pirinçtir. Günümüzde “Sarı” olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Çünkü bakır ve çinko karışımıyla elde edilen sarı alaşımdır. Pirinç, tok ve işlenebilirliği kolay malzemedir. İçerdiği bakıra bağlı olarak dövülebilirliği artırılabilmektedir. Çinko oranı arttıkça sarı renginde artış olur. Ancak sertliği ve dayanıklılığı arttığı gibi, işlenebilirliği de azalır.

Sarı Hurdası Alan Yerler

Ankara‘da sarı hurdası alan firmalar içerisinde en eski ve tecrübelisi olarak Şahinler Grup Metal bulunmaktadır.

%55’ten daha az bakır içeren beyaz pirinçlerin işlenebilmesi çok zordur. Bu yüzden toz haline getirilip, sert lehim işlemlerinde kullanılır. Dövülebilir olanlar ise %62 ve üzeri oranda bakır içerirler. Musluk vanaları, cıvata, pim, vida vb. yapımlarında pirinçler kullanılır.

Sarı Hurda (Pirinç) hurdacılar için oldukça değerlidir. Çünkü sarı pirinç, sıhhi tesisatta, nalbur, elektronik ve denizcilik alanında çok sık kullanılmaktadır. Ev eşyalarında ve süs eşyalarında da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Pirinç ve Pirinç Hurdası Kullanım Alanları

Bileşiminde %20 oranında çinko içeren adi pirinçler mücevher ve kuyumculuk alanında süs parçacığı olarak kullanılmaktadır. Takım tezgâhlarda kolay işlenebilmesi için %1 oranında kurşun katılabilmektedir.

Mekanik direnci ve aşınmaya karşı dayanıklı özel pirinçler ise %1 – %5 oranında kalay, alüminyum, nikel, demir ve manganez gibi elemenler içerir. Bu sayede dayanıklılığı daha da artırılır. Sızdırmazlık gerektiren malzemelerde kullanılırlar; musluk, vana, basınçlı gaz ve sıvılar için kerterler vb.

Alüminyum ile uçak sanayinde, bizmut ile elektrik sigortalarında, bakır ile madalya ve heykel imalatında, altın ile mücevhercilikte, demir ile asma köprü ve ampul yapımında, kurşun ile saçma, mermi ve harf dökümünde ve civa ile metal dış dolgularda pirinç kullanılabilmektedir.

Pirinç Genel Özellikleri

M.Ö. henüz çinkonun bile keşfedilmediği dönemlerde Sementasyon olarak adlandırılan bir yöntemle pirin hazırlanmaktaydı. Pirincin temel üstünlükleri, çok şekilli işlenebilmesi için levha ve tel haline çabuk dönüştürülebilmesidir. Atmosferin aşındırıcı etkisine karşı dayanıklıdır. Döküm kolaylığı, ucuzluğu ve çinko ile maliyetinin çok daha düşürülebiliyor olması temel özelliklerindendir. Bazı pirinçlerin parlaklığı ve rengi mücevher alanında kullanılabilmektedir.

Sarı Hurdası Fiyatları Ne Kadar?

Su sayacı hurdası hesaplamalarına göre %15 plastik kısmın firesi + işçilik için kilogram üzeri hesaplama yapılır. Pirinç hurda fiyatları oranı, türü ve kullanılmış alana göre değişmektedir. Araiş Sarı Hurdası ms-70 için 2020 yılı ortalama fiyat 23.00 TL’dir (kg başına).

Sarı hurda kilo fiyatı ne kadar diye soruyorsanız doğru yerdesiniz. Sarı hurda alış fiyatı ve sarı hurdası fiyatları bilgisine fiyat listesi sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Güncel fiyatlara ulaşmak için tıklayınız.

  • Zübeyde Hanım Mah Turgut Özal Bulvarı Sugüzeli Sokak No6 İskitler Ankara 0312 341 61 70 0555 024 06 06 0532 222 2888 info@sahinlerhurdaelmas.com.tr
  • İvedik Köy Mah. 3804 Cad. No:22 Hurdacılar Sitesi Yenimahalle / Ankara 0312 354 55 55 0555 024 06 06 0532 222 2888 info@sahinlerhurdaelmas.com.tr